//AVERTIZARE METEO: Coduri galbene de averse, vijelii și grindină, de azi până mâine seară, inclusiv în București

AVERTIZARE METEO: Coduri galbene de averse, vijelii și grindină, de azi până mâine seară, inclusiv în București

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, astăzi, două coduri galbene de instalibitate atmosferică, valabile din această după-amiază până mâine seară. Se vor semnala ploi torenţiale, vijelii, grindină şi temperaturi scăzute, în cea mai mare parte a ţării, inclusiv în București.

Astfel, în intervalul 6 mai, ora 14.00 – 6 mai, ora 23.00, vor exista perioade scurte de instabilitate atmosferică accentuată, în intervalul menționat, în Muntenia, cea mai mare parte a Moldovei, local în Transilvania, Dobrogea și la munte, vor fi perioade de instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale.

Îndeosebi în intervale scurte de timp se vor acumula cantități de apă care vor depăși 25…35 l/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse.

Pentru București, aplicația AccuWeather a prognozat chiar și o tornadă, dar meteorologul de serviciu al ANM, Dinu Mărășoiu, a precizat pentru Libertatea că „nu se poate face o prognoză cu o zi înainte”. Săptămâna trecută, o tornadă s-a produs în localitatea Drajna, județul Călărași. Vântul puternic a răsturnat un autocar cu 39 de persoane și a lăsat fără acoperiș mai multe case.

Al doilea cod galben a fost emis pentru intervalul 6 mai, ora 23.00 – 07 mai, ora 23.00, se vor semnala cantități de apă însemnate, instabilitate atmosferică, precipitații predominant sub formă de ninsoare la munte; În intervalul menționat, în Transilvania, Maramureș, cea mai mare parte a Moldovei și jumătatea de nord a Munteniei vor fi averse, ce vor avea și caracter torențial și se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 50…60 l/mp. Aversele vor mai fi însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat de grindină.

În zonele montane, iar trecător și în Transilvania și Subcarpații Moldovei, precipitațiile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare. La altitudini de peste 1500m vântul va avea intensificări de peste 70…80 km/h spulberând zăpada. Local, vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor cu rafale cuprinse în general între 55 și 65 km/h, mai ales pe parcursul zilei de marți, 7 mai.